【学术预告】Plasmonic Hot Electron Doping of 2D Materials

发布时间:2018-10-31 南师物理学院 浏览次数:

报告专家:方哲宇
报告时间:2018113日(星期六)上午930
报告地点:南师大仙林校区行健楼437会议室
邀请单位: 物理科学与技术学院

摘要:

Plasmonics deals with the phenomena of collective vibration of electrons in the interface between metallic and dielectric media. With the advanced nanofabrication techniques, a broad variety of nanostructures can be designed and fabricated for plasmonic investigations at nanoscale. In this presentation, we will demonstrate our latest results of the design of new plasmonic nanostructures and the characterization of surface plasmon nanostructures with 2D materials by using Scanning Near-field Optical Microscopy (SNOM), which is one of the unique characterization tools for nano-optical detection, and other techniques, and discuss some fundamental properties for both localized surface plasmons and surface plasmon polaritons arise a new insight and understanding for the electro-optical devices, such as active plasmonic modulator and plasmonic detectors for energy harvesting.

专家简介:
    方哲宇,北京大学物理学院百人计划研究员,全国优博、国家优秀青年基金获得者,国家万人计划青年拔尖人才。主持科技部973计划课题1项。主要研究表面等离激元微纳光学回路的构筑及集成,在纳米尺度的聚焦调制、增强波导、及耦合光电探测领域有一定的工作积累;是石墨烯等离激元早期研究者之一,多次获邀参加国际学术大会做大会邀请报告。近年来,在Chem. Rev. Adv. Mater Nano Lett. ACS Nano Nature Comm. Science Advances等系列高水平学术期刊上发表论文50余篇,引用5000余次,h因子22。相关工作被ScienceNature PhysicsNature PhotonicsNPG Asia Materials,美国Chemical & Engineering News,德国Nanowerk,英国IOP Nanotechweb.org等学术期刊及新闻媒体多次亮点推荐和报导。